Sign. - Nieuwe normen voor PAK’s in levensmiddelen
Verordening (EU) nr. 835/2011 van de Commissie van 19 augustus 2011 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat betreft de maximumgehalten aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen in levensmiddelen.1
In Verordening (EG) nr. 1881/20062 zijn de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen opgenomen, zoals de maximumgehalten voor benzo(a) pyreen in een aantal levensmiddelen.
PAK's
Het letterwoord PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, een groep van honderden organische stoffen, opgebouwd uit twee of meer benzeenringen, die vooral in de belangstelling staan vanwege de daaraan toegedichte carcinogene eigenschappen. PAK's ontstaan bij onvolledige verbranding of verkoling van diverse koolstof bevattende materialen.
EFSA-advies
Benzo(a)pyreen is een van de PAK's en wordt gebruikt als merkstof voor het voorkomen en het effect van carcinogene PAK's in levensmiddelen. In een advies van december 2002 stelde het voormalig Wetenschappelijk Comite voor de menselijke voeding dat verdere analyse van het relatieve aandeel van deze PAK's in levensmiddelen moest plaatsvinden, zodat bij een toekomstige herziening kan worden vastgesteld of benzo(a)pyreen verder als merkstof geschikt is.
De EFSA heeft op 9 juni 2008 in een advies geconcludeerd dat benzo(a)pyreen geen geschikte merkstof is om polycyclische aromatische koolwaterstoffen in levensmiddelen op te sporen en dat een systeem met vier specifieke stoffen [PAK4 (6)] of acht specifieke stoffen [PAK8 (7)] de meest geschikte indicator voor PAK's in levensmiddelen zou zijn. Een systeem met acht stoffen (PAK8) zou overigens niet veel toegevoegde…