Naar de inhoud

Sign. - Ongeval in Duitsland tussen Nederlandse en Duitse auto; Duits recht van toepassing (Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 4 april 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:1471)

Geïntimeerde is betrokken geweest bij een ongeval in Duitsland. Hij zat in een auto met Nederlands kenteken, die werd bestuurd door de eigenaar van de auto, tevens woonachtig in Nederland. De eigenaar bracht de auto op een afrit tot stilstand, waarna een achteropkomende auto met Duits kenteken op de auto botste. De auto was WAM-verzekerd bij Generali. Geïntimeerde houdt de eigenaar van de auto in deelgeschil aansprakelijk voor zijn schade. De rechtbank heeft in het deelgeschil geoordeeld dat Nederlands recht van toepassing is. Generali heeft vervolgens een bodemprocedure aanhangig gemaakt tegen geïntimeerde, waarbij zij een verklaring voor recht vorderde dat Duits recht van toepassing is en aan de bodemrechter verlof verzocht om tussentijds beroep in te stellen tegen de beschikking in deelgeschil, welk verlof is verleend. 

Art. 3 van het Haags Verkeersongevallenverdrag van 1971 (HVO) luidt: “De van toepassing zijnde wet is de interne wet van de Staat op welks grondgebied het ongeval heeft plaatsgevonden.” En art. 4 luidt: “(…) wordt in de volgende gevallen afgeweken van het bepaalde in artikel 3:

a) wanneer slechts een enkel voertuig bij het ongeval is betrokken en dit voertuig is geregistreerd in een andere Staat dan die op welks grondgebied het ongeval heeft plaatsgevonden, is de interne wet van de Staat van registratie van toepassing op de aansprakelijkheid

- (…)

- jegens een slachtoffer dat passagier was, indien het zijn gewoon verblijf had in een andere Staat dan in die op welks grondgebied het ongeval heeft plaatsgevonden,

- (…)

b) wanneer twee of meer voertuigen bij het ongeval zijn betrokken, is het bepaalde onder a) alleen van toepassing, indien die…