Winstbelasting leidt vooral tot rompslomp
Grote risico’s voor grondexploitatie
In de slipstream van de begroting stuurde het kabinet op Prinsjesdag de ‘Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen’ naar de Tweede Kamer. Ook gemeenten moeten vanaf 2016 vennootschapsbelasting (Vpb) gaan betalen over ‘ondernemingsactiviteiten’. De opbrengst zal voorlopig uit niet meer bestaan dan administratieve lasten, zo vrezen gemeenten. En voor grondexploitaties dreigen grote risico’s.
‘Een verhaal met een baard’, noemt Henk van der Heijden het wetsvoorstel. Hij is plaatsvervangend directeur van de Gemeentelijke Accountantsdienst Den Haag. Al sinds de jaren negentig woedt een discussie over overheden die oneerlijk concurreren met private partijen. Ze begeven zich met sommige activiteiten op de markt, maar anders dan commerciële bedrijven hoeven ze geen winstbelasting te betalen. Lange tijd bleef het papier geduldig, totdat een paar grote bedrijven Brussel tipten en ironisch genoeg vroegen om méér regels. Sindsdien zit de Europese Commissie Nederland achter de vodden om voor publieke en private partijen dezelfde spelregels te creëren.
Het resultaat is het wetsvoorstel dat vorige week het licht zag. Van der Heijden, die op persoonlijke titel spreekt, begrijpt wel dat Brussel wil voorkomen dat overheden de markt verstoren. ‘Dat vind ik prima. Alleen moet je soms ook van een afstandje kijken en je afvragen of de uitwerking van zo’n principe doel gaat treffen. Ik denk van niet.’
De Vpb-plicht moet honderd miljoen euro per jaar opbrengen, maar in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel geeft het kabinet toe dat deze schatting ‘met een bovengemiddelde onzekerheid omgeven’ is.
Geen winst
Van der Heijdens punt is in de eerste plaats dat…