Naar de inhoud

1. Introductie re-integratie-instrumenten, 1.2.2. Werkplan, participatieplan en plan van aanpak(Werkloosheid)

Deze paragraaf is bijgewerkt tot 31 maart 2014

Wie voor ondersteuning bij de re-integratie aanklopt bij UWV Werkbedrijf, zal te maken krijgen met een werkplan. Vroeger werd dit een re-integratievisie genoemd, maar deze term is bij het UWV niet meer in zwang. Jonggehandicapten stellen een participatieplan op. Het plan van aanpak wordt weer opgesteld door werkgever en werknemer.

Werkplan

Degene die een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de Wet WIA, WAO, WAZ of Wet Wajong (hoofdstuk 3) heeft, heeft contact met een arbeidsdeskundige van UWV Werkbedrijf. Deze stelt in overleg met betrokkene een werkplan op. Een werkplan wordt onder andere opgesteld als:

  • een arbeidsongeschikte werknemer niet meer bij zijn eigen werkgever aan het werk kan;

  • de arbeidsongeschiktheidsuitkering na een herbeoordeling is verlaagd;

  • de betrokkene na een re-integratietraject nog niet direct een baan heeft gevonden;

  • de betrokkene zelf aangeeft dat hij een re-integratietraject wil gaan volgen.

In het werkplan wordt vastgelegd wat de arbeidsongeschikte moet doen om weer aan het werk te komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het volgen van een re-integratietraject, het volgen van een opleiding, of om de hoeveelheid sollicitaties die moeten worden gedaan. De afspraken die in het werkplan worden vastgelegd, zijn bindend. Als de betrokkene de afspraken niet nakomt, kan het UWV een maatregel opleggen.

Participatieplan

Degene die na 1 januari 2010 een beroep doet op de Wet Wajong, krijgt niet te maken met een werkplan, maar met een participatieplan. Het is een soort plan van aanpak dat de jonggehandicapte opstelt met de arbeidsdeskundige van UWV. In het participatieplan wordt aangegeven welke re-integratieactiviteiten er zullen…