12. Terugvordering en schuldsanering, 12.2. Terugvorderingsbesluit(Bijstand)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 1 september 2014
Voorzieningen van bezwaar en beroep volgens Awb
De wet stelt bepaalde eisen aan het terugvorderingsbesluit. De herziening, hiervoor toegelicht, maakt daarvan onderdeel uit. Daartegen staan de rechtsmiddelen van de Awb open. Om die reden zal het uitvoeringsorgaan er naar streven om het herzieningsbesluit (art. 54 WWB), het terugvorderingsbesluit (art. 58 WWB) en het invorderingsbesluit (art. 60 WWB) in één beschikking te combineren, zodat het aantal bezwaarschriften beperkt kan blijven en een integrale behandeling mogelijk wordt.
Het terugvorderingsbesluit biedt het uitvoeringsorgaan tevens een executoriale titel, zodat tussenkomst van de rechter niet noodzakelijk is om tot tenuitvoerlegging te kunnen overgaan. Volgens de Awb schorst de indiening van een bezwaarschrift het terugvorderingsbesluit niet; wel kan aan de president van de rechtbank in kort geding worden verzocht om een voorlopige voorziening.
Zesmaandenjurisprudentie
Het komt voor dat gemeenten veel tijd nodig hebben voor het inrichten en afronden van het onderzoek tot terugvordering (art. 58 WWB). Op de bijstandsontvanger kan dat overkomen als ‘stilzitten’ van de gemeente, waaraan de bijstandsontvanger het vertrouwen ontleent dat van terugvordering geen sprake meer zal zijn indien de communicatie tussen gemeente en bijstandsontvanger niet optimaal is geregeld. De vraag is welke objectieve criteria van toepassing zijn om eventueel van nalatigheid van de zijde van de gemeente te kunnen spreken op een zodanige wijze dat van terugvordering moet worden afgezien.
Uit de jurisprudentie kan worden afgeleid dat binnen een redelijke termijn vanaf het tijdstip dat het vermoeden is gerezen dat ten onrechte een uitkering is betaald, van de gemeente actie wordt verwacht. De juridische basis hiervoor ligt besloten in art. 6, lid…