Naar de inhoud

Art. - Variabele beloning en de vermogensrechtelijke afwikkeling bij echtscheiding

De echtscheidingsadvocaat/-mediator wordt vandaag de dag regelmatig geconfronteerd met vragen omtrent variabele beloningen en de wijze waarop deze in de vermogensrechtelijke afwikkeling bij echtscheiding moeten worden betrokken. Dienen deze beloningen in de verdeling dan wel de verrekening te worden betrokken, en zo ja, voor welk bedrag? Op welk moment dient er te worden afgerekend en met welke belastingdruk dient dan rekening te worden gehouden?

Inleiding

De gedachte dat risico nemen alleen iets is voor ondernemers lijkt allang te zijn achterhaald. Ook werknemers nemen steeds vaker risico’s bij de uitoefening van hun arbeidsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan met de werkgever overeengekomen prestatieloon, winstdelings-, optieregelingen en bonussen. Deze beloningsvormen zal ik hierna samenvatten onder de titel ‘variabel(e) beloning/loon’.

Variabel loon is een veel besproken thema in de media. De constatering dat het uitoefenen van aandelenoptierechten en toekennen van bonussen (top)managers financieel gewin oplevert, heeft het nodige stof doen opwaaien. Ook in de echtscheidingspraktijk leiden variabele beloningen regelmatig tot vragen. De echtscheidingsadvocaat/-mediator ontkomt er dan ook niet aan zich in deze materie te verdiepen. De vragen die spelen zijn zowel fundamenteel als praktisch van aard. Cliënten willen bijvoorbeeld weten of, en zo ja, in hoeverre deze inkomensbestanddelen van invloed zijn op de vaststelling van alimentatie. Een onderwerp waar het in deze bijdrage niet over zal gaan.

In deze bijdrage zal ik zo veel mogelijk antwoord proberen te geven op vragen die spelen in het kader van de vermogensrechtelijke afwikkeling bij scheiding. Omdat er in de rechtswetenschappelijke literatuur en jurisprudentie weinig over dit onderwerp is gepubliceerd, zal ik mij daarbij met name…