Beperk risico als inlener
Op grond van de inleners - en ketenaansprakelijkheid kan een inlener van personeel aansprakelijk worden gesteld voor de door de uitlener verschuldigde maar niet afgedragen/betaalde loonheffingen en omzetbelasting (alleen bij inlenersaansprakelijkheid). Met een aantal maatregelen is dit risico te beperken.
Op een aantal manieren kan de inlener/aannemer het risico van aansprakelijkstelling op grond van de inleners- en ketenaansprakelijkheid beperken. Zo kan hij een door de Belastingdienst afgegeven verklaring omtrent het betalingsgedrag opvragen of een verklaring van de accountant van de uitlener. Ook een goede administratie van de personen die werkzaamheden verrichten kan helpen de aansprakelijkheid te beperken. De inlener moet dan van de ingehuurde personen de volgende informatie vastleggen:
-
een kopie van het identiteitsbewijs of paspoort;
-
NAW-gegevens en BSN;
-
een manurenregister, waaruit blijkt hoeveel uur een ingeleende werknemer werkzaamheden heeft verricht;
-
(indien nodig) kopie werkvergunning/verblijfsvergunning.
Met deze informatie voorkomt men in ieder geval dat men als inlener/aannemer aansprakelijk kan worden gesteld voor personeel dat in het geheel geen werkzaamheden voor de inlener/aannemer heeft verricht.
G-rekening en vrijwaring
Onder de huidige regelgeving is het mogelijk om een deel van het factuurbedrag af te storten op een g-rekening die door de uitlener/onderaannemer wordt aangehouden bij een bankinstelling. Het saldo op de g-rekening moet worden gebruikt om belasting- en premieschulden van de onderaannemer of uitlener te betalen. De stortingen op de g-rekening bieden de inlener/aannemer een beperkte vrijwaring. Bij een eventuele aansprakelijkheidstelling wordt deze verminderd met het op de g-rekening gestorte bedrag. Met ingang van 1 juli 2012 geldt een volledige…