Bevoegd gezag in soorten en maten
Het bevoegd gezag kent vele gezichten. In een document is vastgelegd wie het bevoegd gezag daadwerkelijk uitoefent, bijvoorbeeld in de statuten van een vereniging of stichting waarin het bestuur als vertegenwoordiger van het bevoegd gezag wordt aangewezen. Dit is slechts één van de mogelijkheden. De grote diversiteit in vormen van bevoegd gezag kan een (G)MR op het verkeerde been zetten. Wat is het geval?
Op grond van artikel 6 lid 1 WMS kan de (G)MR onder opgave van redenen altijd om een bespreking met het bevoegd gezag vragen. Echter, als de (G)MR, in een formele situatie, in overleg wil treden met het bevoegd gezag en niet weet wie hij moeten benaderen, is er een probleem. In een MR-vergadering kwam het volgende rijtje ‘bevoegdgezag’ mogelijkheden voorbij: het schoolbestuur, college van burgemeester en wethouders, het onderwijsbureau, de wethouder onderwijs, de directeur, het college van bestuur, de locatiemanager, de schoolleider, de raad van toezicht, de conciërge, de interim manager, een personeelslid met speciale taken, het samenwerkingsverband, het dagelijks bestuur, enzovoort.
MANAGEMENTSTATUUT
Artikel 8 lid 1 onder h geeft de (G)MR het nodige houvast mocht deze vraag zich voordoen. Het artikel bepaalt dat de (G)MR aan het begin van het schooljaar schriftelijke gegevens ontvangt over de samenstelling van het bevoegd gezag, de organisaties binnen de school, het managementstatuut en de hoofdpunten van het reeds vastgestelde beleid. Het managementstatuut is bij deze zoektocht een belangrijke informatiebron voor de (G)MR. Een voorbeeld: het managementstatuut bepaalt…