Naar de inhoud

Indonesië wil meer putten uit duurzame aardwarmte

Indonesië heeft plannen om de op een na grootste producent van geothermische energie te worden. Het land wil 28.994 megawatt aan aardwarmte beter benutten en de energievoorziening verduurzamen.

Dat schrijft de Jakarta Globe. Op dit moment heeft Indonesië slechts 1.647 megawatt aan geothermische energiecentrales geïnstalleerd. De Indonesische overheid verwacht de opgewekte capaciteit van aardwarmte in 2017 met 255 megawatt te laten toenemen.

Volgens de krant heeft Indonesië met 28.994 megawatt de grootste reserves aan geothermische energiebronnen in de wereld, schrijft Jakarta Globe.

Volgens de website Think Geoenergy zijn de Verenigde Staten op dit moment ’s werelds grootste producent van geothermische energie. Door conflicterende wetgeving, een complex tarievenstelsel en verzet van lokale gemeenschappen blijft de capaciteit van de duurzame aardwarmtebronnen in Indonesië grotendeels onbenut. De overheid heeft zich echter tot doel gesteld om in 2021 net zoveel geothermische energie op te wekken als de VS, dat 3.450 megawatt aan aardwarmte opwekt. Zo opent Indonesië volgende maand een geothermische centrale van 20 megawatt in Noord-Sulawesi. Ook in Noord-Sumatra wordt een geothermische centrale geopend. Deze centrale heeft een vermogen van 255 megawatt. Daarnaast zegt de overheid financiële regelingen beschikbaar te stellen aan bedrijven die uit geothermische energiebronnen willen putten. Een groot voordeel van geothermische energie ten opzichte van andere duurzame bronnen als wind en zon is dat de energietoevoer bij aardwarmte constant is. Daarnaast is geothermie onafhankelijk van externe factoren, waardoor een vangnet overbodig is.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl, 30-11-2016