Naar de inhoud

Meer rechten zeevarenden bij faillissement reder

Zeevarenden kunnen bij een faillissement van de reder straks makkelijker thuiskomen. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel (34.794) dat minister Asscher van Sociale Zaken heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Het gaat om een implementatie van een internationaal zeevaartverdrag.

Nu gebeurt het nog regelmatig dat zeevarenden bij een failliet van de werkgever of bij een andere calamiteit stranden in een buitenlandse haven en daar maar moeilijk wegkomen. Vaak mogen ze ook het land waar ze gestrand zijn niet in, zodat ze lange tijd op het schip moeten blijven. Om dat te voorkomen, moet de werkgever verplicht een verzekering afsluiten. De verzekeraar zorgt dan voor ‘onmiddellijke repatriëring’ en betaalt ook het loon maximaal vier maanden door en zorgt voor voedsel, drinkwater, kleding en medicijnen zolang de bemanning aan boord zit.

Eind vorig jaar ging de Barendrechtse reder Flinter, met 31 schepen in beheer, failliet. De positie van de zeevarenden was in dat geval wel goed geregeld, maar dat is niet altijd het geval. Zo strandde er in 2014 een Panamees schip in de haven van Rotterdam nadat de reder failliet ging. Vorig jaar zat de bemanning van een ander Panamees schip bijna een jaar vast in Angola nadat de werkgever failliet ging. Dergelijke problemen moeten met het internationale verdrag worden opgelost.

Vindplaats: Wetsvoorstel implementatie zeevaartverdrag

Bron: SC Online

Wetgeving
Jurisprudentie
Officiële publicaties
Europese regelgeving
Soort nieuwsWetgeving
Publicatiedatum06-10-2017
Nummer2017/0376