Schenken en teruglenen
Samenvatting
In dit artikel zal naar aanleiding van recent verschenen jurisprudentie een aantal opmerkingen worden gemaakt over de fiscale consequenties van schenken en teruglenen.
Tekst
Inleiding
Achtereenvolgens zal ik (kort) ingaan op de volgende aspecten van schenken en teruglenen: een uitleg van het schenkingbegrip, gevolgd door de schuldigerkenning uit vrijgevigheid. Daarna behandel ik de schenking van hand tot hand door middel van constitutum possessorium. Schenken en teruglenen aan/van kinderen zonder tussenkomst van de notaris is het volgende onderwerp. De recente jurisprudentie komt daarna in beeld, gevolgd door een korte blik op het nieuwe schenkingsrecht dat op 1 januari in werking treedt (zie JBN 2001, nr 75). Ik sluit af met een conclusie.
Het begrip schenking tot 2003
Schenking is de overeenkomst waarbij de schenker bij zijn leven om niet en onherroepelijk enig goed afstaat ten behoeve van de begiftigde die hetzelve aanneemt (artikel 7A:1703 BW). Schenkingen kunnen alleen worden gedaan bij notariële akte (artikel 7A:1719 BW). Uitzondering op deze hoofdregel vormt de schenking van hand tot hand van roerende zaken, geldsommen of schuldvorderingen aan toonder (artikel 7A:1724 BW). Door de enkele overgifte aan de begiftigde of een derde, die het gegevene aanneemt, is in dit geval rechtsgeldig geschonken. Schenken betekent verarming van de schenker en verrijking van de begiftigde.
Schuldigerkenning uit vrijgevigheid
Het komt in de praktijk veel voor dat een potentiële schenker wil schenken maar daar niet de middelen voor heeft of eventueel kan vrijmaken. Dan is het mogelijk te schenken middels een schuldigerkenning uit vrijgevigheid. Dit is een overeenkomst waarbij de schenker aan de begiftigde een bedrag schenkt onder…