Sign. - Opzegging overeenkomst wegens gewichtige reden vertrouwensbreuk (Gerechtshof Den Haag, 30 augustus 2016 ECLI:NL:GHDHA:2016:2874)
A is een vennootschap die handelt als (beurs)makelaar in assurantiën. Tevens is zij gevolmachtigde voor – onder meer – verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd. X is statutair directeur en Y is algemeen directeur van A. Y’s broer Z is ook verzekeringsmakelaar. In de NVGA Kwaliteitsnormering van Delta Lloyd staat onder meer dat de financiële dienstverlener het bedrijf van gevolmachtigde agent uitoefent namens tenminste twee verschillende volmachtgevers en dat de feitelijk leider van het volmachtbedrijf eindverantwoordelijk is voor het volmachtbeleid. X stelt namens A Z aan als feitelijk leider van de volmacht van A. Delta Lloyd doet in 2011 een audit en concludeert dat A niet voldoet aan de eisen die de wet aan de volmacht stelt. In 2012 zegt Z zijn volmacht bij A op. In 2013 zegt Delta Lloyd de samenwerkingsovereenkomst met A omtrent de volmacht op. A stelt Z aansprakelijk voor de schade ten gevolge van de opzegging.
De rechtbank heeft overwogen dat de overeenkomst tussen Z en A kon worden opgezegd en bovendien dat Z eindverantwoordelijke was voor het volmachtbedrijf en hij in geval van onduidelijkheden de persoon is die beslist, de handelwijze van X in strijd is met het beleid van A. Z is wel aansprakelijk voor de schade die A ten gevolge van zijn tekortkoming heeft geleden.
In hoger beroep oordeelt het hof dat opzegging zowel voor opdrachtnemer als opdrachtgever mogelijk is wegens gewichtige redenen. Als gewichtige redenen worden beschouwd veranderingen in de omstandigheden welke van dien aard zijn dat de overeenkomst van opdracht billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen. Daarvan is onder meer sprake als de opdrachtnemer op goede grond het vertrouwen in de opdrachtgever heeft verloren.
…