Schrijven dwingt tot nauwkeuriger en kritischer lezen
Prof. mr. dr. B. (Birgit) Snijder-Kuipers
Birgit is expert op het terrein van compliance en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Zij richt zich op de (inter)nationale theorievorming op het gebied van integere bedrijfsvoering, toezicht, compliance en fraudebestrijding, in het bijzonder door het ontwikkelen van algemene gezichtspunten en beginselen. Ook publiceert Birgit regelmatig over deze wetgeving en zij is onder meer redacteur van het Handboek WWFT, het Werkboek WWFT en het recent verschenen boek Vind de UBO! waarin 100 veel voorkomende juridische structuren worden uitgelegd. Ook is zij redacteur van het WPNR.
Birgit is in 2010 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is nu hoogleraar Corporate Compliance and Anti-Money Laundering. In haar colleges en onderzoek focust zij vooral op ondernemingsrecht, financieel recht en anti-witwaswetgeving. Birgit publiceert regelmatig commentaren en artikelen over deze onderwerpen. Ze is bovendien lid van een aantal werkgroepen (in Nederland en daarbuiten) over ondernemingsrecht, anti-witwaswetgeving en notarieel recht.
Birgit werkt sinds 1996 als kandidaat-notaris ondernemingsrecht bij De Brauw Blackstone Westbroek. Ze specialiseert zich daar in het ondernemingsrecht, fusies, splitsingen en corporate governance. Ze adviseert bedrijven (waaronder beursgenoteerde bedrijven) over hun juridische structuur, corporate governance en overnames.
“Het ondernemingsrecht heb ik altijd het meest interessante aandachtsgebied gevonden. Bedrijven adviseren, een rol kunnen spelen bij belangrijke beslissingen die bedrijven moeten nemen en betrokken zijn bij transacties die op de voorpagina van de krant staan. De charme van samen met de cliënt oplossingen bedenken voor juridische problemen. Van al die aspecten geniet ik. Als juridisch adviseur moet je het DNA van je cliënt leren begrijpen om optimaal als adviseur te kunnen opereren. “
Birgit is al lange tijd een schrijvende kracht voor uitgevers en zeker voor Sdu. Ze moet wel even nadenken wat haar eerste schreden op het pad der schrijven waren en ze komt uit in 1997 met een artikel in WPNR over IPR-aspecten bij juridische fusie. Ze neemt al jaren actief deel aan de publicatie van Tijdschrift Ondernemingsrechtpraktijk (TOP) en Tekst & Toelichting Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
Ze raadt het iedereen aan om te gaan schrijven. “Schrijven heeft vele voordelen. Het schrijven van een artikel zorgt ervoor dat je zorgvuldiger en kritischer leest. Schrijven bevordert niet alleen je persoonlijke ontwikkeling maar vergroot ook het professionele netwerk. Het is een waardevolle manier om gedachten te ordenen en expertise te delen. Bovendien kan schrijven een opmaat zijn om een proefschrift te schrijven.”
Birgit zou graag zien dat Sdu actief jonge auteurs aan zich gaat verbinden door de samenwerking met hen te zoeken. “Verbind jonge auteurs met ervaren auteurs en ondersteun het schrijven van een (al dan niet gezamenlijk) artikel. Maak een platform voor jonge auteurs, publiceer hun scripties of artikelen en verbindt er een prijs aan: Sdu student winner of the year.”
Zelf heeft ze voor het schrijven ook aanmoediging gehad. “Ik beleef veel plezier aan schrijven en ben extra gemotiveerd door wetenschappers en praktijkjuristen met wie ik samenwerk. Ik ervaar een wisselwerking tussen praktijk en wetenschap. De praktijkvraagstukken geven inspiratie om te schrijven en de wetenschap geeft mij inspiratie in mijn adviespraktijk.”
“Voor studenten vind ik het belangrijk dat zij college krijgen zowel van wetenschappers die geen praktijk beoefenen als zij die wel dagelijks in de praktijk werkzaam zijn. Dat geeft studenten een brede blik op het recht.”
Liefde voor fraudebestrijding
“Het is soms een uitdaging om mijn tijd tussen het onderzoek en onderwijs aan de universiteit en mijn werk in de ondernemingsrechtpraktijk te verdelen, maar ik vind het enorm verrijkend. De afwisseling zorgt voor een breder perspectief en stelt mij in staat en bijdrage te leveren aan zowel de academische wereld als de rechtspraktijk.”
“Mijn ervaring in de ondernemingsrechtpraktijk stelt mij in staat om theoretische concepten te verbinden met praktische situaties. Dit geeft studenten meer inzicht in de toepassing van het recht en bereidt hen voor op het werkveld.”
“Ik heb een grote liefde voor de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering (fraudebestrijding) vanuit preventief oogpunt. Dit onderwerp is niet alleen van belang voor financiële instellingen maar ook bijvoorbeeld voor advocaten, notarissen en accountants. Elke particulier en onderneming heeft met deze wetgeving te maken en heeft een andere verantwoordelijkheid op dit gebied. Anti-witwaswetgeving ontwikkelt zich in een razend tempo. Voor juristen is het van belang om aan de ene kant een visie te ontwikkelen over effectieve fraudebestrijding en aan de andere kant te adviseren over effectieve toepassing door ondernemingen die Wwft-instelling zijn.”
“Een technisch gebruikersvriendelijke omgeving is enorm belangrijk”
“Een goede samenwerking met uitgevers is essentieel voor het verspreiden van juridische kennis en informatie. Samenwerken met uitgevers stelt ons in staat om toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige publicaties te produceren die een breder publiek kunnen bereiken, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van het recht.”
“Voor mij is het belangrijk om een professionele aanpak te hanteren in mijn werk, maar met behoud van een persoonlijke benadering.”
“Ondanks de omvang van Sdu is er ruimte voor persoonlijk contact. Het is zakelijk en ik voel me gehoord. Het belang van persoonlijk contact is groot.”
Birgit ziet naast een actief beleid op de verbinding met studenten ook een aandachtspunt op het gebied van een toegankelijke werkomgeving. “Wat voor de uitgever heel simpel lijkt, kan voor auteurs en redacteuren complex zijn, zeker als via verschillende uitgevers met verschillende systemen gewerkt wordt. Technische ondersteuning in een gebruikersvriendelijke omgeving is enorm belangrijk. ”
Auteur
Prof. mr. dr. B. (Birgit) Snijder-Kuipers
Hoogleraar Corporate Compliance and Anti-Money Laundering, Onderzoekcentrum Onderneming & Recht Radboud Universiteit Nijmegen en kandidaat-notaris De Brauw Blackstone Westbroek.