07 Bouwbesluit 2012
Meer eenvoud, minder voorschriften en uniformiteit. Dat zijn volgens wetgever de grote voordelen van het nieuwe Bouwbesluit, dat op 1 april 2012 in werking is getreden. Het Bouwbesluit 2012 is een product van landelijke uniformering, integratie, afstemming en vereenvoudiging van voorschriften. Het Bouwbesluit 2012 is een verzameling bouw-, gebruik- en installatietechnische voorschriften. Ook kent het Bouwbesluit 2012 een aantal procedureregels, zoals de procedure voor de gebruiksmelding en sloopmelding. Het Bouwbesluit 2012 is van toepassing voor alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels en industriegebouwen.
De grootste verandering is dat er voortaan één set technische voorschriften bestaat voor het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken (zoals tunnels, bruggen en overkappingen). Deze voorschriften zijn qua systematiek, begrippen en begripsbepalingen anders op elkaar afgestemd. Doordat het Gebruiksbesluit en de (Model)bouwverordening verder zijn geïntegreerd in het Bouwbesluit 2012 is de samenhang binnen de bouwregelgeving vergroot, de regeldruk verminderd en de toegankelijkheid verbeterd. Eén van de doelstellingen is dat met het Bouwbesluit 2012 de bouwregelgeving minder complex zal zijn.
De aanleiding voor het Bouwbesluit 2012 is meerledig. De laatste jaren is het politieke streven naar vermindering van lasten- en regeldruk. Ook de bouwregelgeving moe(s)t daaraan bijdragen. In wezen is door de komst van het Bouwbesluit 2012 uitvoering gegeven aan een motie uit de Tweede Kamer. Zij drong aan op een betere afstemming tussen het Bouwbesluit (2003) en het Gebruiksbesluit. Daarnaast zijn er wat specifieke politieke wensen over enkele onderwerpen die in het Bouwbesluit geregeld moesten worden.
Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB) deden een duit in het zakje. Op voorstel van de VNG is al langere tijd geleden besloten om voorschriften van de gemeentelijke bouwverordeningen te uniformeren en standaardiseren. Het Bouwbesluit 2012 heeft hierin een behoorlijke slag gemaakt. Het OPB gaf in 2005 aan het Bouwbesluit te vereenvoudigen als het gaat om vluchten bij brand. Ook afstemming tussen de verschillende begrippen en begripsomschrijvingen zou een bijdrage kunnen leveren in de leesbaarheid en toegankelijkheid van het Bouwbesluit 2003.
De ontwikkelingen vanuit Europa zetten aan tot aanpassing van voorschriften. In relatie tot het Bouwbesluit 2003. betreft dat bijvoorbeeld de Eurocodes voor constructieve veiligheid, de Europese brandclassificatie, de komst van de Europese verordening bouwproducten en de doorwerking van de Richtlijn Stedelijk afvalwater.
Er was daarom meer dan genoeg aanleiding om de bouwregelgeving in de steigers te zetten. Uiteindelijk is het Bouwbesluit 2012 in werking getreden waarin het aantal voorschriften met ongeveer een derde teruggebracht. Door de integratie en samenvoeging van voorschriften krijgt de gebruiker een beter inzicht in de onderlinge samenhang. Als gevolg hiervan is het Bouwbesluit 2012 toegankelijker geworden en zal de…