Art. - De ondernemingsraad en de raad van commissarissen: een vorm van vennootschapsrechtelijke medezeggenschap
Naast de Wet op de ondernemingsraden kent het vennootschapsrecht ook medezeggenschapsrechten toe aan ondernemingsraden. Deze worden geschetst en dieper wordt ingegaan op de bevoegdheden van de ondernemingsraad ten aanzien van de samenstelling van de raad van commissarissen op grond van de structuurregeling. Recente rechtspraak wordt besproken. Daaruit blijkt het belang van het maken van afspraken bij een overname over de continuering van de raad van commissarissen. Uit de rechtspraak van de Ondernemingskamer blijkt dat er zware eisen worden gesteld aan de onafhankelijke samenstelling van de raad van commissarissen binnen concerns.
1. Inleiding
Het recht op medezeggenschap bij de arbeid is in de Grondwet (Gw) verankerd. De wet stelt regels over de medezeggenschap van degenen die arbeid verrichten (art. 19 Gw). De wijze waarop dit vervolgens is vormgegeven in de wetten, is divers. De volgende rubricering kan worden gemaakt:
-
Basisregeling. Voor het merendeel van de werkenden is de Wet op de ondernemingsraden (WOR) de regeling van de medezeggenschap. Medezeggenschap vindt plaats via een ondernemingsraad, een personeelsvertegenwoordiging in kleine ondernemingen dan wel via een personeelsvergadering als er geen medezeggenschapsorgaan aanwezig is. Er zijn enkele sectoren die bijzondere regelingen kennen, te weten defensie waar de medezeggenschap is vormgegeven in het besluit medezeggenschap defensie, en de onderwijssectoren waarin voor een deel de medezeggenschap via de WOR is vormgegeven maar voor een deel ook via andere specifieke wetgeving zoals de Wet medezeggenschap scholen.
-
Arbeidsrechtelijke medezeggenschap. Er is een aantal specifieke wetten die ook bevoegdheden toekennen aan de ondernemingsraad. Denk bijvoorbeeld aan de Arbowet, de Arbeidstijdenwet, de Wet gelijke behandeling en de Wet aanpassing arbeidsduur. Soms gaat het ook gepaard met een…