De bankrekening, de huwelijksgemeenschap en echtscheiding
Indien een afwikkeling moet plaatsvinden van de vermogensrechtelijke relatie tussen scheidende echtgenoten is het vrijwel ondenkbaar dat daarbij niet een regeling getroffen zal moeten worden voor het saldo van een of meer door de echtgenoten bij een bankinstelling aangehouden bankrekeningen. In deze bijdrage wordt onderzocht wat de juridische kwalificatie van een bankrekening is en welke gevolgen verbonden zijn aan het betalingsverkeer via een bankrekening tijdens het huwelijk en bij de verdeling van een ontbonden huwelijksgemeenschap bij echtscheiding.
De bankrekening algemeen
Verbintenissen tot betaling van een geldsom worden over het algemeen voldaan via een bankrekening.1
Het betalingsverkeer vindt daardoor voornamelijk plaats via girale betaling.2 Het elektronisch betalingsverkeer door middel van bankpasje en pincode, tablet en smartphone heeft dat alleen nog maar doen toenemen. Op elk gewenst moment kan aan de bank worden opgedragen betalingen uit te voeren. Het saldo van de bankrekening kan daardoor voortdurend aan wijziging onderhevig zijn, waarmee de bankrekening als vorderingsrecht een dynamisch goed is.
Een bankrekening is een rekening-courantverhouding voortvloeiend uit een daartoe gesloten overeenkomst tussen de rekeninghouder en de betreffende bankinstelling. Het is een vorm van verrekening die tot doel heeft dat de schulden die de rekeninghouder en de bankinstelling jegens elkaar zullen krijgen niet afzonderlijk worden afgerekend maar met elkaar worden verrekend.3 Op deze rechtsverhouding ziet art. 6:140 BW waarin is bepaald dat de vorderingen en schulden uit de transacties niet afzonderlijk behoeven te worden afgerekend, maar alleen het saldo verschuldigd is.4 Door de verrekening bepaalt het saldo van de bijschrijvingen en afschrijving de omvang van het vorderingsrecht of de schuld.5
Deze rekening-courantverhouding wordt gezien als een hulpovereenkomst omdat het tot doel heeft de…