Naar de inhoud

De boedelnotaris ter discussie

Aanzet tot discussie en wetswijziging

1. Inleiding

Boedelnotaris is een in de rechtspraak en in de praktijk veel gebruikt begrip, maar wie is dat en wat zijn zijn taken en bevoegdheden? De boedelnotaris kan worden benoemd door de gezamenlijke deelgenoten (veelal de erfgenamen), door een erfgenaam in geval van beneficiaire aanvaarding (art. 4:197 BW), door de executeur (art. 4:146 BW) of door de rechter op vordering van een of meer deelgenoten (art. 677 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (hierna: Rv)). Het hangt van de inhoud van de opdracht van de deelgenoten - in geval van een nalatenschap de erfgenamen - af wat de werkzaamheden van de notaris zijn. De wet gebruikt in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW) het begrip “boedelnotaris”, maar geeft daarvan geen definitie.

In de rechtspraak wordt de notaris ten overstaan van wie de verdeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap of de nalatenschap plaats vindt, veelal aangeduid als de boedelnotaris.2 Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht kennen we in art. 4:186 BW de bij de afwikkeling van de nalatenschap betrokken notaris. Deze kan maar hoeft niet de boedelnotaris te zijn. De bewoordingen van art. 4:186 BW lid 2 zien nou juist ook op de situatie dat er geen boedelnotaris is.3 Daarmee is alleen duidelijk dat de boedelnotaris een betrokken notaris is, die zich in het boedelregister doet inschrijven. De vraag blijft wie en wat is de boedelnotaris.

Ik zou de titel “boedelnotaris” willen reserveren voor de notaris, onder wiens leiding de afwikkeling van de nalatenschap, waaronder…