Naar de inhoud

Guus ging uiteindelijk nooit van huus...

Alexander Curly had nooit kunnen denken dat zijn Top 40 hit uit 1975 'Guus kom naar huus' in 2007 nog fiscale actualiteitswaarde zou krijgen toen toptrainer Guus Hiddink een serieuze - en in de media breed uitgemeten - discussie kreeg met de fiscus en het Openbaar Ministerie omtrent zijn fiscale woonplaats: Nederland c.q. België. Krijgt u het advies om vanwege fiscale redenen uw woonplaats te verleggen naar het buitenland, dan doet u er (fiscaal) goed aan om uzelf de vraag te stellen of u daar ook wel echt wilt wonen.

Op 27 februari 2007 werd Guus Hiddink door de strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van EUR 45.000 voor het onjuist en onvolledig doen van de belastingaangifte. Het gevolg van het om fiscale redenen door zijn adviseur gedwongen worden om te verhuizen, terwijl de persoonlijke wens is om gewoon in Nederland te blijven wonen. Aan de hand van met name de casus van Guus Hiddink volgt uitleg over het zogenoemde woonplaatsbeginsel.

Belang fiscale woonplaats

De Wet Inkomstenbelasting 2001 bepaalt dat de inkomstenbelasting wordt geheven van natuurlijke personen, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen zij die in Nederland wonen en zij die niet in Nederland wonen, maar wel inkomen vanuit Nederland genieten. De natuurlijk ­persoon die in Nederland woont heeft de zogenoemde binnenlandse belastingplicht die onbeperkt is: hij is belastingplichtig over zijn gehele inkomen, waar ter wereld ook verdiend. Heffing vindt plaats volgens het zogenoemde woonlandbeginsel. De in het buitenland woonachtige natuurlijk persoon kent een beperkte belastingplicht in Nederland: hij is slechts hier te lande inkomstenbelasting verschuldigd over het Nederlandse inkomen. Heffing vindt…