Hoever reikt de verteringsbevoegdheid bij een fideï-commis de residuo?
Samenvatting
Veelal wordt een fideï-commis de residuo (naar het huidige recht voorwaardelijke making, of populair gezegd tweetrapsmaking) door erflater in zijn testament opgenomen om enerzijds een persoon voordeel uit zijn nalatenschap te laten genieten (de bezwaarde) doch anderszijds te bepalen aan wie een eventueel restant (residuo) toekomt (verwachter). Zowel naar oud recht (artikel 1036 oud BW) als naar nieuw recht (artikel 4:141 BW) geeft de wet de erflater de mogelijkheid de bezwaarde de bevoegdheid te verlenen het verkregene te vervreemden en zelfs te verteren alles in de mate waarin de erflater dat heeft bepaald.
Tekst
1. Inleiding
De onderhavige uitspraak van de rechtbank Den Haag betrof de vraag of een bezwaarde een tot het fideïcommissaire vermogen behorend huis kan verteren door een privé-lening bij een bank aan te gaan tot zekerheid waarvan een recht van hypotheek op het tot het fideï-commissair vermogen behorend huis wordt verleend.
2. Casus
In 1982 is overleden de heer T. De heer T was in 1979 nadat hij van zijn tweede vrouw was gescheiden, gehuwd (in derde echt dus) met mevrouw B. Partijen bij het geschil zijn Van de P c.s., de neven en nichten van T en H-J, de stiefdochter van B.
Bij testament van 16 mei 1979 heeft T zijn toenmalige echtgenote B benoemd tot zijn enige erfgename onder de last om al hetgeen bij haar overlijden van zijn nalatenschap onvervreemd en onverteerd mocht overgebleven zijn, uit te keren aan de kinderen van zijn broer en de kinderen van zijn zuster (Van de P c.s.). De…