Naar de inhoud

Klachten over de MR (2)

Hoe goed de MR ook zijn best doet, het is onmogelijk het iedereen binnen de school naar de zin te maken. Kan een ontevreden personeelslid, een ouder of een leerling bij een klachtencommissie een klacht indienen over de MR? Die vraag is niet een-twee-drie te beantwoorden.

In het eerste deel van het artikel over dit onderwerp in de Nieuwsbrief voor medezeggenschap in de praktijk 2016, nummer 6, kon u al lezen dat over de ontvankelijkheid van klachten over de MR sowieso verschillend wordt gedacht. Dit is afhankelijk van het antwoord op de vraag of je de MR wel of niet ziet als een orgaan van het bevoegd gezag. De Landelijke Klachtencommissie Katholiek Onderwijs (LKC KO) beantwoordt deze vraag in beginsel bevestigend in haar uitspraak van 31 augustus 2016 (2016/036). Niettemin is niet elke klacht over elke vorm van functioneren van de MR ontvankelijk.

Casus

De casus waarover de KLC KO zich moest buigen betrof een ouder van één of meer kinderen van de betreffende school, die tegen de MR een klacht inbracht. De klacht hield – kort gezegd – in dat de MR zich onvoldoende van zijn taken kweet: deze had ten aanzien van belangrijke kwesties niet, onvoldoende of te laat doorgezet. Daartoe voerde de ouder vijf gronden aan. De eerste drie hadden betrekking op de verstrekking van informatie aan haarzelf en alle andere ouders, zoals over de begroting, het jaarverslag, de kwaliteit van het onderwijs, notulen van directievergaderingen en de geplande nieuwbouw van de school. Daarnaast beklaagde zij zich over het feit dat de MR geen gebruik had gemaakt van zijn adviesrecht met…