Naar de inhoud

Zo haal je strategische adviezen uit een CSRD-rapportage

Een CSRD-rapportage zit boordevol data. Hoe zet je deze om in strategische informatie waarmee je een organisatie helpt groeien én als ESG-professional kunt excelleren? Dat leer je tijdens de opleiding ESG Essentials, ontwikkeld door Sdu en RSM.

Waar veel organisaties nog op zoek zijn naar basiskennis om hun eigen rapportages vorm te geven, heeft Sdu in samenwerking met RSM al de volgende stap gezet. Ze komt met een cursusaanbod voor professionals die met ESG te maken hebben én strategische adviezen uit een CSRD-rapportage willen filteren. “Kunstmatige intelligentie speelt een cruciale rol bij de data-analyse”, vertelt Cem Adiyaman.

Cem is manager Business Consulting bij RSM Nederland en adviseert in die rol organisaties met strategische en juridische vraagstukken rondom duurzaamheid en technologie. “In mijn werk ondersteun ik klanten bij het realiseren van hun langetermijndoelen. Dat doe ik door bruggen te bouwen tussen technologische innovaties en de complexiteit van duurzaamheidsinitiatieven. Samen met een team specialisten zorg ik ervoor dat adviezen niet alleen actueel en relevant zijn, maar ook praktisch uitvoerbaar.”

Strategische adviezen op maat

Voor die praktische uitvoering werkt RSM Nederland samen met Sdu. “Beide partijen lopen voorop in de markt en hebben veel kennis in huis. Doordat RSM in 120 landen actief is, kunnen we deze kennis overal ter wereld toepassen, terwijl Sdu de data aanlevert die we nodig hebben om onze klanten de beste strategische adviezen te kunnen geven. Het gaat om uitgedachte scenario’s waardoor proactieve advisering mogelijk wordt. Hiermee zijn organisaties voorbereid op de toekomst én uitgerust om proactief leiding te nemen binnen hun industrie.”

De markt voor een ESG-manager

De bestaande samenwerking tussen RSM en Sdu is inmiddels uitgebreid met een opleidingsaanbod. “We willen hiermee tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar deskundigheid op het gebied van ESG. De markt voor ESG-managers is ontzettend in opkomst. Steeds meer bedrijven zien het belang ervan in om hun duurzame principes in hun bedrijfsvoering. De trainingen zijn ontworpen om professionals te helpen bij het begrijpen en implementeren van duurzaamheidsstrategieën. Maar ook het identificeren van risico’s en kansen en het verbeteren van hun ESG-rapportage.”

De rol van de ESG-manager is veelzijdig en beperkt zich niet alleen tot de ecologische aspecten. Het omvat ook sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. “Bedrijven zoeken naar gidsen die hen door het complexe ESG- landschap kunnen leiden. Een proactieve ESG-strategie gaat het alleen om het verminderen van risico’s, maar voor ook om nieuwe kansen voor groei en innovatie te ontsluiten”, weet Cem.

Een leidende rol nemen

Hij ziet dat ondernemingen om twee redenen in ESG-expertise investeren. “Ze willen niet alleen aan de huidige verwachtingen voldoen. Ze willen ook een leidende rol nemen in duurzame ontwikkeling.”

De ESG-Certified Management training is in zijn ogen ‘essentieel omdat bedrijven meer dan ooit moeten voldoen aan toenemende regelgeving en verwachtingen van stakeholders op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen’. “De trainingen bouwen de noodzakelijke vaardigheden en kennis op die nodig zijn om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.”

Sinds de invoering van de CSRD ziet hij binnen ondernemingen ook een duidelijke verschuiving van functies. “Bestaande rollen zoals CFO's of compliance managers nemen steeds vaker ESG-taken op zich. Toch adviseren wij het inbedden van gespecialiseerde ESG-functies om breder vanuit de organisatie deze principes in te bedden.”

De rol van AI bij strategisch ESG-advies

Artificial intelligence (ai) speelt een cruciale rol in het proces van strategisch advies en scenario building voor ESG. “Door het analyseren van grote datasets en het herkennen van patronen kan AI diepgaande inzichten bieden in ESG-risico's en kansen. Dit stelt consultants in staat om nauwkeurige scenario's te bouwen en strategische adviezen te formuleren die relevant zijn voor klanten in diverse sectoren”, vertelt Cem.

“RSM past AI toe door consultants te betrekken bij projecten waarbij AI-technologieën worden toegepast voor data-analyse, procesautomatisering en het verkrijgen van inzichten die onze dienstverlening verrijken. Deze innovatieve aanpak stelt ons in staat om op de voorhoede te blijven van ESG-management en om klanten te voorzien van de meest relevante en praktische adviezen.”

‘Uitzonderlijk rijke leerervaring’

Al die kennis en ervaring uit de praktijk komt terug in de ESG-opleidingen. “Door praktische voorbeelden en de nieuwste inzichten te integreren, bieden de opleidingen een uitzonderlijk rijke leerervaring die professionals in staat stelt om effectief de complexiteit van ESG te doorgronden. De cursisten worden niet alleen uitgerust met theoretische kaders, maar ook met concrete vaardigheden en tools die ze direct in hun werk kunnen toepassen. Het resultaat is een educatief programma dat professionals klaarstoomt voor succes in het omgaan met ESG-uitdagingen en -kansen, en dat de missie van RSM en Sdu onderstreept.”

Wil je meer informatie over de ESG Certified Management training?

ESG starterskit

Het ESG-starterspakket zorgt voor een soepele integratie en verankering van ESG binnen elk aspect van je bedrijf. Dit pakket bundelt kennis, software en training in één oplossing, zodat jouw organisatie met de juiste kennis en tools in actie kan komen.

JES! ESG oplossingen voor elke fase van jouw ESG reis